Miód lipowy 1200 - zbiór 2023
Miód nektarowy, wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatu lipy.
Właściwości: wyróżnia się silnym, przypominającym zapach lipy aromatem. Smak ma lekko gorzkawy. W stanie płynnym ma barwę zielonkawożółtą do jasnobursztynowej. Barwa i intensywność smaku jest różna, w zależności od rejonu, z jakiego pochodzi. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, zmieniając barwę na biało-żółtą lub złocistożółtą.
Na co stosować miód lipowy?
Miód lipowy wskazuje działania wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe, uspokajające i przeciwskurczowe. Jest stosowany w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób górnych dróg oddechowych, gardła, angin, zatok oraz zapalenia oskrzeli. Dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej, stosowany jest również w chorobach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych oraz nerwicach.